Letter - SI

Dragi državljan,

Minilo je veliko časa, odkar sva nazadnje  govorila. Sedaj imava priložnost, da se ponovno poveževa.

Vem, da so bila pretekla leta težka. Veliko stvari se je spremenilo, odkar se je družina združila — in rasla. Skoraj smo požgali celotno hišo — celo dvakrat — a jo v dobrem in slabem ponovno skupaj zgradili. Porušili smo zid, zid ki je predstavljal strah. Danes so ravno zaradi tega razdalje vse krajše — za delo, študij ali pa samo za počitnice.

Veliko se je spremenilo od samega začetka. Sedaj smo prava družina. Dosegli smo neverjetne dosežke. Delovne razmere, kvaliteta življenja, način, kako skrbimo en za drugega — vse to nas dela resnično ponosne. Danes smo bolj zdravi kot kadarkoli do sedaj.  Kulturno bogastvo nam zavida ves svet.

A ne smemo se le ozirati v preteklost ali obstati v sedanjosti.

Ravno zato ti pišem to pismo. Prihodnost je negotova, zato jo moramo oblikovati skupaj.

Včasih izgleda, da o tej zadevi govorim samo jaz. Sprejemal sem odločitve,  ki so pomagale tebi in vsem nam. Naš dom mora biti udoben in varen. Morda sem postal  čez celoten proces pozoren le na svoje projekte – širitev hiše, skrb za račune in vse nove prihode.

Še pomniš, ko si mi enkrat razložil-a, kako naj bi to razmerje izgledalo? No, dajva vse karte na mizo. Tako te želim premagati.

Kot prvo, določimo hišna pravila,  o pravilih se ne razpravlja- ne midva, ne novinci. Pod to streho se spoštuje dostojanstvo vseh in pika! Strinjamo se, da ima vsak pravico zagovarjati lastno prepričanje v kolikor to prepričanje ne prizadene drugih. Upoštevanje teh pravil ni bilo  zmeraj enostavno, ampak se oba zavedava kako pomembne vrednote so to.  Tudi vprašanje obojestranskega zaupanja. Zelo pomembno je, da smo vsi na ''na isti barki"'.  Zato moramo sklepati in spoštovati dogovor (še ena stvar, katero nam vsi v svetu zavidajo). Kdor dogovora ne spoštuje, ta ni dobrodošel v hiši.  

Morda imaš občutek, da zmeraj nisi bil-a v centru moje pozornosti. Ampak brez skrbi; zmeraj sem mislil nate.  Veliko sem delal, da smo obdržali trgovine odprte —  v njih pa polno založene police. Da smo zagotovili varno soseščino. Veliko sem delal na tem, da smo družino zadržali skupaj.

Sedaj smo prišli do tega, kar skrbi vse izmed nas- varnost! Še posebej po vseh grozotah, katere smo videli na različnih mestih. Delamo na tem, da okrepimo meje in da se s pomočjo moderne tehnologije dobimo vse potrebne informacije in premagamo terorizem. Delamo celo na tem, da združimo naše obrambne zmogljivosti.  

Ampak tudi varnost mora napredovati. Predlagali smo ogromno dobrih idej; kako ustvarjati nova delovna mesta, še posebej za mlade in kako mladim zagotoviti ustrezno izobrazbo, da bodo konkurenčni na trgu. To velja za vsa področja: od delavnice do laboratorija, od prodajaln do gradbišč. Delamo na tem, da nihče ne bo izgubil priložnosti.

Svet se vsak dan vrti hitreje. V krajih, kjer so nekoč kupovali naše izdelke, danes izdelujejo svoje. Najti moramo nove poti, kako ostati v formi- takšni formi, da profitiramo vsi. Skupaj smo lahko močnejši. Kreativnost. Sveta se ne rabimo bati. Skupaj moramo razviti globalno strategijo, ki nas bo zadržala v vlogi vodilnih.

Kreativnost, delo v manjših skupinah  – mogoče celo  robotizacija – to so znanja, katera bodo iskana na trgu dela. Tudi osebne vrednote – ne pozabi na hišna pravila. Zastaviti moramo dobra vprašanja in spodbujati k razmišljanju izven okvirjev. To so znanja prihodnosti za vse nas- ne samo za naše otroke!

V pismu sem strnil vse svoje poglede in ga delil z vami. Obljubim lahko naslednje: zmeraj vam bom odgovoril na vaš telefonski klic in nikoli ne bom obljubil več, kot lahko izpolnim (pomni: če kakšna stvar že na prvi pogled izgleda neizvedljiva, verjetno tudi ni izvedljiva).

Upam, da bo to pismo izgradilo več zaupanja med nama. Pričakujem tvoje mnenje.

 

We use cookies on this site to enhance your user experience. By clicking any link on this page you are giving your consent for us to set cookies. To find out more read our Privacy Policy.